top of page
Yöresel Kıyafetler
BaÅŸkent PriÅŸtine
KOSOVA TARÄ°HÄ°
 
 
Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar. Kosova'ya tarih öncesi dönemlerde yerleşen ilk Hint-Avrupa halkları İlliryalılar ve Traklardı. 6. yüzyılın sonlarında Slavlar Kosova'ya yerleştiler.
 
 
850-1018 yılları arasında Kosova Tuna Bulgar Hanlığı'nın bir parçası oldu. 13. yüzyılda Sırpların, 14. yüzyılda ise Osmanlı Türklerinin eline geçti. I. Balkan Savaşı'ndan sonra Yugoslavya Krallığı'na dâhil edilen Kosova, 1992 yılında Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Sırbistan'ın sınırları içinde kaldı.
 
 
17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığına kavuşan Kosova’nın toplam nüfusu 2,5 milyona yaklaşmaktadır. Bu nüfusun yüzde 88’i Arnavut, yüzde 7’si ise Sırp’tır. Geri kalan nüfusu ise Türkler, Boşnaklar, Çingeneler ve diğer milletler oluşturmaktadır. Kosova bayrağındaki 6 yıldızın, Arnavutları, Sırpları, Türkleri, Boşnakları, Torbeşleri ve Çingeneleri temsil ediyor.
 
Kosova’da yaşayan Türklerin sayısının, tam olarak bilinmemekle beraber, 60 bin ve Türkiye’de yaşayan Kosovalıların sayısının ise 3 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kosova’nın ulusal düzeyde kabul ve deklare ettiği bir para birimi olmadığı için burada Euro kullanılıyor. Tüm ödemeler esasen Euro ile yapılıyor. Bunun entegrasyon da kolaylık sağlayacağı da düşünülüyor.
 
 
Kosova’da Arnavutça ve Sırpça resmi dil. Bununla beraber Prizren, Priştine, Mamuşa, Mitrovisa ve Gilan belediyelerinde Türkçe de, yerel düzeyde , resmi diller arasında yer alıyor. Türkçe’nin ulusal düzeyde resmi dil olarak kabul edilmesi için çalışmaların ve lobi faaliyetlerinin devam ettiğini öğreniyoruz. Zira bugün Kosova’da 250 bin kişi Türkçe konuşmakta ve bu özelliği Türkçe’nin ulusal düzeyde resmi dil olarak kabul edilmesi gerekliliğinin haklı sebebini oluşturmakta.

 

 

bottom of page