top of page
Yöresel Zanaat
Bakır İşleme
BaÅŸkent Saraybosna
Yöresel Kıyafetler
BOSNA HERSEK TARÄ°HÄ°
 
 
 
Akdeniz kıyısındaki diğer şehirler gibi Bosna'da tarih sahnesindeki yerini Roma İmparatorluğu içerisinde almıştır. Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Bosna'nın yönetimi 1200'lü yıllarda bağımsızlığını elde edene kadar çeşitli kereler el değiştirmiştir. Bağımsızlığını 260 yılı aşkın bir süre koruyan Bosna Krallığı bu süre boyunca topraklarını diğer devletlere karşı savunmak zorunda kalmıştır. 1463 yılında Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. Müslümanlığı benimsemeyen Boşnakların dini vecibelerini yerine getirmesine izin veren Osmanlı idaresi Bosna topraklarında inşa ettiği yapılar ve camilerle aynı zamanda Boşnakların gelenekleri ile kültürüne de etki etmiştir.
 
1878 yılına kadar devam edecek olan Osmanlı idaresi altındaki dönemde pek çok Boşnak Osmanlı idaresinde, devlet yönetiminde önemli görevlere getirilmiştir. Zayıflayan Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalamaya karar veren müttefiklerin finansal sıkıntılar içerisindeki İstanbul'a baskısı sonucu Bosna'daki Osmanlı idaresi savaşılmadan, masa başında son bularak Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmiştir.
 
1918 yılına kadar sürecek olan Avusturya-Macaristan Ä°mparatorluÄŸu idaresi altındaki dönemde ülke yeniden yapılandırılarak çökmekte olan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu idaresi altındaki dönemin sonlarında yaÅŸadığı sıkıntılardan uzaklaÅŸarak refaha kavuÅŸacaktır.1941-44 yılları arasında bağımsız Hırvatistan Devletinin idaresine giren Bosna, 1945-90 yılları arasında  Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyetinin egemenliÄŸi altında yaÅŸamıştır ve 1 Mart 1992 yılında bağımsızlığını ilan etmiÅŸtir. Daha sonrada 7 Nisan 1992 yılında ABD ve diÄŸer batılı ülkeler tarafından resmen tanınmıştır.

 

 

 

bottom of page